zondag 5 augustus 2012

Dood aan de Middenstand !


De grootouders van onze actuele Keizer waren kruidenier op Lommel-Barrier, maar dat is een aspect van de familiesaga hetwelk hij liefst in de vergeethoek zou dumpen.
Want middenstand en socialisten kunnen duidelijk niet meer door dezelfde deur. De grote goeroe van onze Keizer, ene Elio di Rucola, euh sorry di Rupo, en zijn stalknecht Crombez, spuwen middenstanders en ondernemers namelijk uit. Dieven en duivels zijn het, die den aarbaider onder de knoet proberen te houden en hem voortdurend in zijn zakken zitten. Ze waren dan ook woest op hun afdeling in Westende, die er niet beter op gevonden had dan een tandartse op haar kieslijst te zetten; kom dat tegen !




Onze plaatselijke Keizer had zijn lesje beter geleerd. Middenstanders zijn er alleen maar om ze pesten en om ze zoveel mogelijk taksen en belastingen te doen betalen. Zo had hij een poging gedaan om die middenstand te dwingen om ook op zondag hun deuren te openen, want dan kon hij fier met zijn gemalin door de Kerkstraat paraderen en wat snoepjes naar het plebs gooien. Helaas voor hem ging dat feest niet door. Maar dat zouden ze geweten hebben, die ambetanterikken van handelaars: Kerkstraat potdicht, met als resultaat dat de ene winkel na de andere sloot of de fles op ging...
Toen coalitiepartner VLD die deur terug open forceerde, zinde de Keizer op wraak en bedacht snode plannen die tot uiting kwamen in het Belgisch Staatsblad van 30 juli 2012:

Bij besluit van 6 juli 2012 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand wordt de gemeente Lommel ertoe gemachtigd over te gaan tot de gerechtelijke onteigening van de onroerende goederen gelegen te Lommel, kadastraal bekend zoals vermeld op het onteigeningsplan met het oog op de realisatie van de bedieningsweg BPA Buitensingel.

Een nieuwe handelszone langsheen de Buitensingel zal voor nog meer middenstandsleed zorgen...

Toch was de Keizer zeer verbaasd toen die Middenstand, moegetergd, rechtstond en terugsloeg.
Ivo Van Genechten, voorzitter van twee Lommelse zelfstandigenverenigingen had het lef om een stok in het hoenderhok en een kei in de kikkerpoel te gooien.



In een open brief klaagt hij de hypocrisie van het stadsbestuur aan, in volgende termen:

"'Einde juni bedeelde het stadsbestuur een dure folder in verband met de Stadslaan en het commercieel centrum van Lommel. Naar aanleiding hiervan moet mij nu toch wel één en ander van het hart. Als voorzitter van twee ondernemersverenigingen (Unizo Lommel en vzw Lommel Groeiend Handelscentrum), verkoos ik altijd discreet overleg met het stadsbestuur in het belang van de plaatselijke ondernemers. Ik moet nu vaststellen dat dit overleg eerder bezigheidstherapie was en dat er met onze opmerkingen totaal geen rekening wordt gehouden.
Het stadsbestuur doet alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Het stadsbestuur weet nochtans maar al te goed dat de omwonenden van de stadslaan heel wat vragen hebben en zich verzetten tegen dit project én ook dat de handelaars uit de Kerkstraat niet opgezet zijn met één en ander. Toch blijft het schepencollege dit plan propageren. Van dit plan wordt niemand beter, noch de bewoners, noch de plaatselijke handel. De idyllische folder, op uw en onze kosten, is dan ook werkelijk een brug te ver.
In het verleden liet het stadsbestuur al blijken dat het zich niets aantrekt van onze vragen en bevindingen.
Zo deden wij al een bevraging bij de klanten van de Lommelse centrumzaken. In grote mate gaven de klanten aan dat zij dit plan maar matig konden appreciëren (resultaat: 81% verwerpt het huidige verkeersplan). Wij bezorgden het stadsbestuur de resultaten van deze enquête. Onze bestuurders antwoordden op deze eerlijke peiling bij de gebruikers, dat deze was gemanipuleerd.
Vervolgens gaf Lommel Groeiend Handelscentrum aan een enquêtebureau opdracht om een peiling te houden bij de handelaars zelf (Resultaat: 80% verwerpt het plan). Hieruit bleek opnieuw hoe nefast de opgezette verkeersconstructie was voor het centrum. Ook na deze enquête weigerde het stadsbestuur enige conclusie te trekken.
Wat mij betreft staat vast dat, als het stadsbestuur tijdig op onze suggesties was ingegaan, de leegstand in Lommel-Centrum niet de omvang aannam, die het nu heeft. Maar, het orkestje van de Lommelse Titanic blijft onverstoorbaar verder spelen, alsof er niets aan de hand is.
Wij handelaars vragen al geruime tijd investeringen in voldoende parkeerplaatsen voor de bezoekers van Lommel-Centrum. Wij vragen ook een parkeergeleidsysteem in plaats van verkeerspalen. Deze investeringen worden op termijn terugbetaald door de gebruikers (Lommelaars en niet-Lommelaars). Dat kan van andere dure investeringen, zoals de Soeverein, niet gezegd worden. Integendeel zij blijven de Lommelse gemeenschap geld kosten.
Eén en ander maakt dat ik ontgoocheld ben in het beleid van de afgelopen jaren. Aan de kant staan is echter geen optie. Ik wil mij blijven engageren om aan de kar te trekken voor een ommekeer in het beleid. Momenteel denk ik na over de wijze waarop ik dit engagement in de toekomst verder gestalte geef. Opgeven doe ik alleszins niet. Er staat te veel op het spel."



De Keizer was "not amused" en beschuldigde Van Genechten van electorale ambities. Van Genechten was dan ook art. 457 van het Lommelse strafwetboek rats vergeten: "Wie in Lommel politieke ambities koestert, mag zich uitsluitend op de Open Lijst van de Burgemeester verkiesbaar stellen, op straffe van één jaar opsluiting in een werkkamp in de Siberiëstraat"...

2 opmerkingen:

  1. Wat als de Keizer plannen smeed om te heulen met de vijand?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van onze Keizer verwondert me al lang niets meer. Zulke lui verkopen hun ziel zelfs aan de duivel als 't moet.

    BeantwoordenVerwijderen