dinsdag 14 augustus 2012

Wat meer bescheidenheid zou U sieren, Sire...

Deze zin mailde ik een tijdje geleden naar onze Keizer, en voor deze ene keer heeft hij mijn advies toch ter harte genomen, want op de site van de VRT geeft hij eindelijk toe dat het niet al rozengeur en maneschijn is in zijn keizerrijk:


De groeipijnen van Lommel

VRT
zo 15/04/2012 - 23:57Lommel kende de voorbije jaren een enorme economische groei. De gemeente creëerde het grootste aantal vrije industriegrond in Vlaanderen. Dat leverde heel wat inkomsten en werkgelegenheid op. Geen slecht uitgangspunt voor burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A). Toch zijn er ook groeipijnen.

.......Maar de groei van Lommel tot een stad met ruim 33.000 inwoners kende ook groeipijnen. De aanzwellende verkeersstroom moest beter worden gekanaliseerd en rond het centrum worden geleid. De bestuursmeerderheid had daarvoor - bij gebrek aan kleine ring - een “stadslaan” in gedachten, waarvan het tracé zich voor het grootste deel door te smalle residentiestraten slingert.
Dat voornemen kreeg forse tegenwind, vooral - maar niet alleen - van inwoners die het verkeer op nauwelijks een paar meter voor hun deur zouden krijgen. Maar ook het afsluiten van de drukke Kerkstraat voor autoverkeer bleek uiteindelijk niet haalbaar en moest voor een deel worden teruggedraaid.
Prestigeprojecten zoals de “Soeverein Arena” kosten nog altijd te veel omdat ze te weinig gebruikt kunnen worden. Bedrijfsleiders klagen over de moeilijke verkeerssituatie op de N71 en de slechte verbinding met Midden-Limburg, waaraan de al decennia aanslepende discussie rond de Noord-Zuid debet is.
Inwoners stellen de hoge immoprijzen aan de kaak, een gegeven dat typisch is voor de grensstreek, met haar instroom van Nederlanders die op zoek zijn naar goedkopere woningen in België.

Van dat kleine gaatje in het keizerlijk harnas maakt de oppositie uiteraard gretig gebruik om de dolk in de wonde enkele keren rond te draaien...


Schuldenberg 

Oppositiepartij CD&V zou de investeringen liever spreiden in de tijd. “Lommel is rijk aan grond, toeristen en zand en heeft daardoor meer financiële armslag dan een andere gemeente,” zegt fractieleider Jan Bouly.
"Wat CD&V verontrust is dat de stad op 10 jaar tijd voor 25 miljoen euro aan grond verkocht en de opbrengst besteedt aan afbetalingen en contante betaling van investeringen. Wij zouden de last van de investeringen beter spreiden in de tijd en meer herinvesteren in grond", aldus Bouly. Verder wil hij meer inzetten op sociale projecten.

Komt de eenzame fietser op tijd daar waar hij wil geraken?

N-VA: "Uit de hand gelopen experiment"

Volksvertegenwoordiger Peter Luykx van oppositiepartij N-VA wijst op de hoge schuld per inwoner, en op de stijging van de personeelskosten met bijna 30%. Zijn fractie zou liever hebben dat het bestuur ook inzet op de uitbreiding van het congrestoerisme en het aantrekkelijk maken van het winkelcentrum.
De plannen voor een stadslaan zijn de N-VA een doorn in het oog: “Een uit de hand gelopen experiment waarbij het stadsbestuur alle controle verloren heeft”. Ook moet er volgens de N-VA iets gedaan worden aan de leegstand, die de jongste vier jaren met 1 procent steeg tot 8,9.


En ook "la vraie gauche" krijgt de kans om kritiek te spuien op "la cauche caca", alias "la gauche caviar", ook al laten we het in het midden of iedereen van de AKTIEF-partij happy is met het Pvda-epytheton:

Ook Staf Henderickx van de PvdA-lijst AKTIEF verzet zich tegen de stadslaan, maar hij is ook gekant tegen het in landbouwgebied geplande crematorium. De fractie wil ook dat de RVT-huizen betaalbaar blijven voor de gewone man. En de stad zou volgens Henderickx de milieubelasting moeten afschaffen en ter compensatie de belasting op zandwinningen moeten verhogen van 0,59 euro naar 1 euro per ton.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten