maandag 13 augustus 2012

Who the hell was Michiel Jans ??

Lommel heeft een torenhoog probleem met de naamgeving van het plein tussen kerk en bibliotheek. Het Michiel Jansplein wordt al te vaak "verbastereerd" tot Jan Michielsplein en iedereen weet ook wel dat Jan Michiels dan destijds wel directeur was van de plaatselijke lagere parochieschool, maar daarom verdient hij toch nog geen pleinnaam ?

Wie was Michiel Jans dan wel? K'gaant zehhen Walter! Michiel Jans was hier kapelaan voor de eerste wereldoorlog en was zodanig begaan met de belangen van de metaalarbeiders dat hij uiteindelijk in 1915 door de Luikse bisschop werd weggepromoveerd naar de streek van Luik. Om U maar te zeggen: de enige "tcheef" die de socialisten zouden willen omhelzen.

Al weten diezelfde sossen blijkbaar niet dat Jans één van de belangrijkste propagandisten van de toenmalige socialistische  BWP (Belgische Werkliedenpartij) "bekeerde" tot het katholieke syndicalisme!

Oei, oei ! Nu dit geweten is, vragen we ons af hoelang dit plein dezelfde naam nog zal behouden....
Misschien komt daarover alsnog aanvaring tussen onderstaande "éminences grises"??Maar nog even terug naar de wapenfeiten van kapelaan Jans. Hij was de promotor van de bouw van de Sint-Jozefszaal, een parochiezaal die omstreeks 1912 gebouwd werd in de Kloosterstraat. Veel later, in volle mei-68-fase, werd deze zaal verkocht en afgebroken om plaats te ruimen voor het Alma-grootwarenhuis. Op een zwoele lentenacht hebben toen twee jonge Lommelse studenten op de muren van die af te breken zaal de wijze woorden "Katholiek Lommel, schaamt U" gekalkt.

Wie waren die twee moedige kerels...Eén van de twee is intussen overleden, en U weet "over de doden niets dan goed". En de andere? Mijn dikke teen zegt me dat ie nogal geleek op een andere "éminence (intussen) grise" uit de Lommelse high-society. Ach, si no e vero, e ben trovato. Zelfs als hij het per impossibile ontkent...


.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten