zaterdag 24 november 2012

Een bijkomende cursus binnen de lerarenopleidingen....


Chel Driessen heeft het vandaag in Internetgazet over het straffe verhaal waarbij de Raad van State een schoolbestuur dwong om haar beslissing van "gebuisd" om te turnen in "geslaagd".

Hij vindt dat dit te ver gaat en hij heeft gelijk.

Maar de keiharde realiteit is er nu eenmaal, en schoolbesturen zullen zich moeten wapenen tegen slimme advokaten.De franse karikaturist Honoré Daumier (1808-1879) had het duidelijk niet begrepen op rechters en advokaten...En hoe kunnen ze dat dan doen ?  Heel simpel: binnen de lerarenopleiding een cursus inbouwen, gedoceerd door een advokaat of ander jurist waarin de nadruk gelegd wordt op "motivering van overheidsbeslissingen".

Die motiveringsplicht blijkt immers de achillespees te zijn, waarvan gewiekste advokaten maar al te graag gebruik maken.

De docent van die cursus zal zijn studiestof gemakkelijk terugvinden in de rechtspraak van de Raad van State (on line), en zal misschien model-tekstjes kunnen uitwerken die dan ingepast kunnen worden in de motivering van de beslissing om iemand een jaar te laten overdoen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten