woensdag 5 december 2012

Ofwel leest de rechtbank mijn blog ofwel speelt den duvel ermee...


Vanmorgen kloegen we aan dat ons aller Lippens aan de gevolgen van de Fortis-débacle zou kunnen ontsnappen en kijk wat we vanavond in DE TIJD aantroffen:

Fortis: ook Lippens én Verwilst in verdenking

In het Fortis-strafdossier zijn nu ook gewezen voorzitter Maurice Lippens en ex-CEO Herman Verwilst in verdenking gesteld. Dat zeggen meerdere bronnen aan De Tijd.
Maurice Lippens (foto: Belga)
Maurice Lippens (foto: Belga)
De nieuwe inverdenkingstellingen brengen het aantal op vijf. Eerder werden ook de vroegere CEO van Fortis, Jean-Paul Votron, Filip Dierckx, een andere gewezen CEO, en de ex-CFO, Gilbert Mittler, in verdenking gebracht door het Brusselse gerecht. Dat betekent dat nu de hele Fortis-top van de periode van de overname van ABN AMRO en de daarop volgende gebeurtenissen - Votron, Mittler en Lippens - voor de strafrechter moet verschijnen, althans als het van de onderzoeksrechter afhangt.
Voor alle verdachte toplui in het Fortis-dossier gelden dezelfde drie misdrijven. Ze worden verdacht van koersmanipulatie omdat er niet waarheidsgetrouw zou zijn gecommuniceerd aan de beleggers van de financiële groep. Ook de kapitaalverhoging van Fortis zou zijn gebaseerd op verdraaide informatie, en de strafrechtelijke vertaling daarvan is oplichting. En ten derde zouden de jaarrekening van Fortis evenmin een waarheidsgetrouw beeld hebben gegeven van de echte financiële positie van de groep. En dat wordt strafrechtelijk vertaald als valsheid in geschrifte.
De inverdenkingstelling van Lippens is niet geheel onverwacht, maar valt toch op omdat hij tot nu toe vrij ongeschonden uit de deskundigenonderzoeken rond Fortis kwam. Vorige maand raakte ook bekend dat de auditeur bij financieeltoezichthouder FSMA wel andere vroegere toplui wil laten beboeten, maar niet Lippens.
Lippens zelf was woensdag niet beschikbaar voor commentaar. In een korte mededeling aan het persbureau Belga verklaarde hij wel dat hij 'kennis genomen' heeft van zijn inverdenkingstelling waar hij 'absoluut sereen' tegenover staat. 'Ten gepaste tijd zal dit aan Maurice Lippens de gelegenheid geven recente verklaringen in de pers, die buiten hun context werden vermeld, in hun juiste context te plaatsen', klinkt het. Lippens benadrukt in de mededeling ook dat hij niet betrokken is in andere zaken in Nederland of België.

Verhoren

Eveneens in november lekte de inhoud van zijn verhoren door de politie in het kader van het strafonderzoek uit. Daarin ontkende Maurice Lippens zijn verantwoordelijkheid in de val van Fortis en wees hij Votron, het management, de toezichthouders en de revisoren met de vinger.
Verwilst, in de zomer van 2008 enkele maanden CEO van Fortis, valt op omdat hij, net als Filip Dierckx en in tegenstelling tot de anderen, nog steeds actief is in de financiële sector. Hij is namelijk voorzitter van de raad van bestuur van Optima Bank. Daarnaast doceert hij aan de Gentse universiteit het vak 'organisatie en strategie van financiële instellingen'.
Verwilst bevestigde woensdag aan De Tijd de inverdenkingstelling. 'Ik kan bevestigen dat ik een brief gekregen heb van onderzoeksrechter Burm. Voor de rest geef ik geen commentaar.'
Jeroen Lissens, de woordvoerder van Optima Bank, zegt dat de bank 'het volste vertrouwen behoudt in Herman Verwilst, als academicus en specialist in de organisatie en de strategie van financiële instellingen, en als beleidsman met een jarenlange ervaring in de bancaire sector'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten