woensdag 26 december 2012

Zou het nog niet overstromen, daar in de Putten ?

En het blijft nu al dagenlang pijpenstelen regenen, waarbij de radio angstvallig de krakkemikkelige dijken van Vlaamse rivieren in het oog houdt.Daar zullen we in het hoge en droge Lommel wellicht niet vlug problemen mee hebben, maar eeuwen geleden was het toch net wat anders, vooral dan in het gebied rond de grensovergang Lommel/Luijksgestel op de Gestelsedijk.
Nu heet het daar "de Putten", maar in de 18de eeuw was het eerder gekend als "Moswijers" of "Moerwijer". Precies onder de grensovergang stroomt er een waterloopje, en deze moet in 1716 voor wateroverlast en overstroming gezorgd hebben. Hetzelfde moet zich in de latere tijd nog voorgedaan hebben, want in 1749 wordt duidelijk gemaakt dat het karvervoer tussen Lommel en Luijksgestel verstoord is ingevolge de lage ligging van het tracé doorheen de Putten. Er wordt door de twee dorpen afgesproken dat ze een "vonder", te weten een brug zullen bouwen. 
Pas een eeuw later zal de Gestelsedijk op Lommels grondgebied iets meer oostwaarts opgeschoven worden en opgehoogd. Je merkt dat tegenwoordig nog aan de grensovergang aan een kleine knik in de weg. Een stukje van de "oude" Gestelsedijk is bewaard gebleven in het voetpad dat de kantine van de sportterreinen verbindt met de parking van de "speeltuin".

En nog eens goed 150 jaar later ......was het weer 's tijd om de verharding van de Gestelsedijk te 
vernnieuwen:

foto HBvL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten