zaterdag 5 januari 2013

Kerkhoven: niet alleen "driegemeentenpunt" maar ooit "drielandenpunt" !


Altijd leuk als je de officieel erkende stadsfilosoof (Chel Driessen) de loef af kan steken :)

Op Internetgazet heeft hij het vandaag over Kerkhoven en noemt die plek een "driegemeentenpunt" (Lommel, Balen, Eksel).

Maar Kerkhoven was omstreeks 1790 een regelrechte broeihaard van SMOKKEL en dit om de eenvoudige reden dat het er een drielandenpunt was : Lommel behoorde toen tot de Republiek der Verenigde Nederlanden (hoofdstad Den Haag), Balen tot de Oostenrijkse Nederlanden en Eksel tot het Prinsbisdom Luik.

Maar echt lang heeft dat smokkelliedje niet geduurd want vanaf 1795 veroverden de Fransen onze gewesten en toen was het hier ineens maar een tweelandenpunt meer :  Lommel bij Nederland, Balen en Eksel bij Frankrijk. En toen Lommel in 1807 bij Frankrijk gevoegd werd, verloor Kerkhoven haar allerlaatste greintje "internationale status"...


Pas vanaf de jaren 1850 begon Kerkhoven zich te ontwikkelen, en de kerk werd er omstreeks 1855 gebouwd. De eerste pastoor heette CRULS. Jaren geleden stelde ik dan ook aan het stadsbestuur voor om het nieuw te ontwikkelen plein tegenover de kerk (fotootje hieronder) Pastoor Crulsplein te noemen. Het heeft niet mogen zijn...Wie zal het lint mogen knippen als die gebouwen eenmaal klaar zijn ? Red Rita?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten