zondag 10 juni 2012

Waartoe dient het deksel van de keizerlijke beerput ?

Op deze welhaast existentiële vraag zijn twee antwoorden mogelijk. Het deksel kan namelijk dienen om de put te kunnen openen en ledigen, maar hij kan evengoed dienen om de put gesloten te houden, zodat deze brei met bijhorende geurtjes onopgemerkt blijft.
Ik ben maar een naieve ziel, maar heb toch altijd gedacht dat de sluitfunctie belangrijker was. Wat bijvoorbeeld te denken ivm een brave ziel die een bouwvergunning wil aanvragen en van keizerlijke ambtenaren te horen krijgt dat hij dan best bij architect B gaat aankloppen? En wat moeten we ons voorstellen bij een industrieel die een bedrijfje wil opbouwen en van diezelfde ambtenaren te horen krijgt dat hij dan eigenlijk verplicht is om bij aannemer D te gaan biechten? En welke bedenkingen zouden we ons mogen veroorloven als we horen dat de Keizer himself het nodig vindt om zijn vriend-hotelier (die zijn zaak zou willen uitbreiden) ter hulp te komen, door de omliggende eigenaars die aan die hotelier weigeren te verkopen, halvelings met onteigening "voor openbaar nut (!)" te bedreigen??


Zelfs kwade tongen durven amper prevelen dat nogal wat van hoger vermelde "protagonisten" zouden betrokken zijn in een handeltje dat het licht moeilijk verdraagt, en dat volstrekt niets te maken heeft met onderstaande prent. We laten in het midden of dit al dan niet puur verzinsel is, maar denken er het onze over...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten