zaterdag 28 juli 2012

Wat heeft Lommel met Ulrich Nicolas Kümmer ?

Er ontgaat blijkbaar weinig aan het speurend oog van Internetgazet. In De Morgen van 24 juli verscheen namelijk een artikel over U.N. Kümmer, onder de titel "De ingenieur die niet kon rekenen", dat grotendeels geïnspireerd is op onze publicaties over betrokkene. Kümmer was ingenieur bij Bruggen & Wegen, en ontwierp o.a. het Maas-Scheldekanaal (1843-45) en de wateringen van Lommel-Kolonie (1849-50).

Geen nood voor wie het artikel gemist heeft want het verschijnt opnieuw in het eerstvolgende nummer van Te Lomelle op die Campine.Création de prairies irrigables et établissement d'une colonie agricole dans la Campine: 

Rapport
Voorkant


Internetgazet van 24 juli:
1851 - 122 pagina's


Vandaag gelezen...

Dinsdag 24 juli 2012
"Ondanks zijn historische blunder krijgt Kümmer toch het eervolle afscheid dat hij verdiende. Hij raakt al snel in de vergetelheid en zo blijft zijn bijdrage tot de vaderlandse geschiedenis onderbelicht tot ze enkele jaren geleden door Bruno Indekeu uit Lommel weer onder de aandacht werd gebracht in twee artikels in Monumenten & Landschappen. Kümmer mag dan een mislukkeling lijken, de Kempen heeft eigenlijk al zijn troeven van vandaag - industrie langs de kanalen en voor het overige groen, groen en nog eens groen - te danken aan deze man. Alleen al daarom verdient hij meer eer dan hij tot nog toe kreeg."
(Karl Van den Broeck in "De Morgen" over Ulrich Kümmer, de ingenieur die verantwoordelijk was voor de uitbouw van het kanalensysteem in Lommel-Kolonie. Met "historische blunder" wordt verwezen naar het feit dat het plan mislukte omdat de kanalen te weinig water bevatten om ze te kunnen gebruiken voor de scheepvaart en voor de irrigatie van de vloeiweiden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten