Men is zelden sant in eigen land
Pater Jozef Boets, afkomstig uit Lommel-Kerkhoven, werd in juli van dit jaar 90 jaar, maar zijn gezondheid was toen al problematisch. Voorbije zaterdag, 27 oktober 2012, is hij overleden in een Antwerps ziekenhuis.In Lommel relatief onbekend, was hij nochtans in Vlaanderen beroemd wegens zijn kennis over dichter Guido Gezelle. Meer in onderstaand bericht.
Attent observator van Kerk en samenleving'
Guido Gezelle deskundige pater Jozef Boets overleden
Geplaatst door onze redactie op maandag 29 oktober 2012 om 00:05u (Bron: RKnieuws.net)
ANTWERPEN / LOMMEL (RKnieuws.net) - In het Jan Palfijn ziekenhuis in Merksem (Antwerpen) is zaterdagmorgen de uit Lommel afkomstige pater Jozef Boets op 90-jarige leeftijd overleden. Hij wijdde zijn wetenschappelijke loopbaan aan de figuur en het werk van priester-dichter Guido Gezelle. Hij was een eminente en ruim erkende Gezelledeskundige.
Zijn onderzoeksarchief bracht de hoogbejaarde Boets onder in het Centrum voor Gezellestudie in Antwerpen. Aan het Katholiek Documentatie- en Onderzoekscentrum (KADOC) in Leuven droeg hij voornamelijk zijn rijke correspondentie over. Die reikt verder dan zijn literaire onderzoeksactiviteiten en betreft eveneens diverse kerkelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.Assumptionist
Jozef Boets van de congregatie van de paters assumptionisten verwierf in 1960 een doctoraat Germaanse filologie aan de K.U.-Leuven. Zijn promotor José Aerts (Albert Westerlinck) zette hem op het spoor van de Gezellestudie. In 1966 werd Boets professor aan de UFSIA, waar hij in datzelfde jaar samen met zijn collega Lissens het Centrum voor Gezellestudie oprichtte. Hij zou van de studie en vooral van de uitgave van de werken van de West-Vlaamse dichter zijn levenswerk maken. Daarbij springt vooral de publicatie in het oog van het verzameld dichtwerk van Gezelle. Dat verscheen van zijn hand in acht delen tussen 1980 en 1991. Verder publiceerde Boets talrijke wetenschappelijke artikelen en boeken over de literatuurgeschiedenis in het algemeen en de figuur en het werk van Gezelle in het bijzonder. Hij was stichtend lid van de Guido Gezellekring en lid van het Guido Gezellegenootschap.
In de dossiers die pater Boets aan KADOC overdroeg, is Gezelle nooit ver weg. De correspondentie belicht het onderzoeksmilieu en de contacten van de Gezellevorser. Een intense briefwisseling over en weer met andere literatuuronderzoekers, drukkers, uitgevers, lezers, recensenten, media, leden van de Gezellekring en -genootschap bleef bewaard.
"Het zou Boets evenwel oneer aandoen zijn interessewereld te beperken tot het literaire domein", stelt Godfried Kwanten van KADOC. "In zijn studeerkamer voorzag hij zich immers van een uitgebreide documentatie over de meest diverse maatschappelijke en kerkelijke evoluties vanaf de jaren 1960. Hij toonde zich een attent observator van een samenleving en kerk in volle verandering. Zijn waarnemingen en commentaren vinden we ook terug in honderden brieven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Die correspondentie biedt een prachtige tijdspiegel".
De uitvaartdienst van pater Boets is zaterdag 3 november om 11 uur in de kapel van de paters assumptionisten aan de Halvestraat in Leuven. Daarna wordt hij begraven op het kerkhof van de Abdij van ’t Park te Heverlee.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten