Optimabank, de grootste financiële planner van België en de overnemer van Ethias Bank, heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) van Gent gedagvaard voor de rechtbank van eerste aanleg. De dagvaarding werd gisteren bij de BBI bezorgd. Dat vernam De Standaarduit goede bron.
Aanleiding voor de dagvaarding is de zogenaamde visitatie die de BBI op 30 januari deed in de kantoren van Optima in Gent. Een tiental BBI-speurders gingen toen een paar uur later buiten met een paar gigabytes aan computergegevens, waaronder de dossiers van duizenden Optimaklanten.
Optima wil die gegevens nu terugkrijgen met een procedure via de rechtbank. Volgens Optima is de fiscus bij die visitatie zwaar zijn boekje te buiten gegaan.
Zij vinden dat de fiscus een zogenaamde fishing expedition uitvoerde bij de bank, dit wil zeggen dat de speurders niet doelgericht op zoek gingen naar een inbreuk maar dat ze zomaar alles ineens meenamen om achteraf te zien of er iets verdacht mee aan de hand was.
Er was, aldus Optima, geen enkele klacht en de BBI had daarom ook niet de bevoegdheid om alle bankgegevens mee te nemen. Volgens Optima misbruikte de BBI op die manier haar macht.
Optima zegt dat het verplicht is te waken over de vraag tot vertrouwelijkheid van de klanten en eist dat daarom de BBI de inbeslaggenomen gegevens beschouwt als onbestaande en ze teruggeeft.
In februari stelde Optima de fiscus al officieel ‘in gebreke', wat erop neerkomt dat de bank aan de fiscus vroeg de documenten vrijwillig terug te geven. De BBI weigerde dat en daarom dagvaardt Optima de BBI van Gent nu. Het zal nu aan de rechtbank zijn om de knoop door te hakken.
Ethias Bank
Optima en haar oprichter Jeroen Piqueur zijn de laatste jaren als een komeet aan het firmament van de Belgische financiële wereld verschenen. Dat leidde tot heel wat tandengeknars bij de klassieke financiële instellingen. En tot heel wat vragen bij de BBI.
De laatste jaren heeft Optima een forse groei gekend. De ‘planners' van Optima zijn degolden boys van de financiële wereld. Toen Optima Ethias Bank overnam, werden in de bankwereld heel wat wenkbrauwen gefronst. Te meer omdat de toezichthouder CBFA vragen had gesteld over de geloofwaardigheid van Optima.
Onder meer om die twijfels de kop in te drukken trok Optima zelfs Luc Van den Bossche aan als voorzitter om die overname in goede banen te leiden. Ook Herman Verwilst, voormalig voorzitter van het directiecomité van Fortis Bank, zit in de raad van bestuur van Optima.
Jeroen Lissens, de woordvoerder van Optima, bevestigde gisteren de dagvaarding maar hij wilde voor het overige geen commentaar kwijt.