Vorige week dinsdag riep de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois de pers nog bijeen voor een opmerkelijke mededeling. Ruim drie jaar na de dood van de 26-jarige Jonathan Jacob in een politiecel in Mortsel had procureur Herman Dams toegegeven dat hij die bewuste dag wel was tussengekomen.
Dat gegeven was nog niet aan het licht gekomen. Reden genoeg om het onderzoek te heropenen en de procureur zelf te laten verhoren.
Welingelichte bronnen bevestigen nu dat Dams alleen bekende dat hij in de uren voor de dood van Jonathan Jacob belde met Ingrid Pira, toenmalig burgemeester van Mortsel, waar de jongeman in een politiecel was beland. Hoewel Pira dinsdag al aan verschillende journalisten ontkende dat ze die fatale dag contact had met de procureur zelf, bleef Dams bij zijn bekentenis.
'Menselijke fout'
Dams zou echter een ‘menselijke fout' hebben gemaakt en twee incidenten met elkaar hebben verward. Want kort na het voorval met Jonathan Jacob zouden er soortgelijke feiten hebben plaatsgevonden in Mortsel, waarbij Dams wel belde met Pira.
Niet lang na de dood van Jonathan Jacob kreeg de lokale politie immers opnieuw te maken met een psychiatrische patiënt wiens collocatie geweigerd werd. Volgens commissaris Johan Wonninck van de politiezone Minos gingen bij deze zaak 'alle alarmbellen af. We wilden niet nog een sterfgeval in onze cellen. Toen is er wél contact geweest tussen de politie, de procureur en de betrokken burgemeesters.'
Herman Dams zou beide zaken door elkaar gehaald hebben. Alvast in oktober 2011 is er ook een gelijkaardige zaak geweest waarbij er een officieel contact heeft plaatsgevonden tussen Pira en Dams. Procureur Dams heeft zijn bekentenis ingetrokken en dat meegedeeld aan minister Turtelboom en procureur-generaal Yves Liégeois. Die laatste heeft Dams al gevraagd om dat op papier te zetten.